Menu
EUR
Ik wil een duurzame garedobe, maar waar begin ik?

Ik wil een duurzame garedobe, maar waar begin ik?

Door: Vera Lenting Reacties: 0

Een duurzame garderobe: dat klinkt goed!

Het is zover....

na een indringende documentaire over duurzame mode, een goed gesprek met die kennis die al gezwicht is, een bezoek aan onze winkel... Je wilt vanaf nu alleen nog maar duurzame mode kopen. 

Het is een mooi streven om vanaf nu alleen nog maar voor duurzame mode te gaan.

want, goed voor de aarde, het milieu, de dieren en ook een goede manier om die ellendige mode industrie aan te pakken. Maar, hoe pak je dat in vredesnaam aan? Je kunt natuurlijk al je " niet duurzame" mode in de kliko mikken. Maar, is dat nu echt heel handig? Nee, wat mij betreft absoluut niet. Goede kleding, die niet duurzaam is, wordt juist duurzaam door het lang en veel te dragen. Tuurlijk, misschien is het niet op een duurzame manier geproduceerd, of misschien niet onder de ideale omstandigheden. Maar, dat verandert niet, als je ze ineens niet meer draagt en ze op een, al enorm hoge, bult van afgedankte kleding terecht komen. Wist je dat er een enorm overschot aan kleding is? En dat kleding naar de kledingcontainer brengen niet per definitie een goede keuze is? Deze kleding gaat vaak linea recta terug naar een van de landen waar het geproduceerd is, en komen daar op een enorme bult. Niks dus romantisch: " Nu krijgen ze daar een tweede leven". 

Maar, hoe dan wel?

Zoals gezegd, is het een fantastisch streven om je garderobe te verduurzamen. En mijn duurzame tip is, doe het stap voor stap. Dus, heb je dat ene lievelingsshirt echt helemaal opgedragen? Dan kan hij misschien nog goed dienst doen als poetsdoek? Dan kun je dit shirt gaan vervangen voor een duurzaam shirt. Het liefst niet alleen fairtrade, maar ook van bijvoorbeeld een biologisch katoen, zoals je die bij ons in de webshop vindt. Want, fairtrade is niet perse ook biologisch, en biologisch ook niet per definitie fairtrade...

Datzelfde geldt voor al je andere kleding. Draag het helemaal op, en vervang dat ene item door een duurzaam exemplaar.

Het is misschien een goed idee, om te beginnen met duurzame basics.

Dat zijn items die eigenlijk onderling en bij de rest van je garderobe goed te combineren zijn. Neem nou een simpel shirtje in een basis kleur. Die kan onder elk jasje, vestje en boven elke broek of rok. Duurzame spijkerbroeken zijn duurzaam, want die kun je lang dragen en ook op verschillende manieren. Met een chique jasje zakelijk, maar met een tof shirtje ook op een feestje of casual alledag.

En dan?

Je zult merken, dat je je niet duurzame kleding prima kunt combineren met je nieuwe duurzame items. Na verloop van tijd wordt je garderobe steeds " groener ". Dit groeit, totdat uiteindelijk je hele garderobe duurzaam is. Het grote voordeel is ook nog eens, dat je niet ineens een smak geld kwijt bent, maar dat je dit rustig op kunt bouwen. Het is daarom helemaal niet nodig om een enorm grote portemonnee te hebben als je toch een duurzame garderobe wilt.

duurzame TIPS!

- draag je niet duurzame items zo lang als je kunt, en probeer ze een tweede leven te geven door ze als poetsdoeken in te zetten? Of maak vlaggetjes van de verschillende stoffen: leuk cadeau ook!

- Verduurzaam stap voor stap, voor elk afgedragen shirt/broek/jurk of blouse, schaf je een nieuwe aan.

- Begin met duurzame basics. Die zijn makkelijk te combineren en kunnen passen bij verschillende gelegenheden.

- Kijk ook eens bij tweedehands winkels! Je zult verbaasd zijn welke pareltjes daar op je liggen te wachten :-) 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »