Menu
EUR
IK HEB EEN KLACHT!

IK HEB EEN KLACHT!

Door: Vera Lenting Reacties: 3

Ik heb een klacht!

Want jullie beweren dat wol niet gaat stinken, en mijn wol stinkt wel.

Gelukkig horen we deze klacht niet zo vaak, maar het komt wel eens voor, dat we hier een opmerking of mail over krijgen.

Het is waar: wij beweren dat je wol niet of nauwelijks hoeft te wassen.

Dat IS ook gewoon zo, en toch blijkt dit in sommige gevallen toch iets genuanceerder te liggen.

Als je wol (na een paar dagen) toch gaat stinken, zijn er een aantal mogelijkheden.

De eerste, en meest voor de hand liggende, is dat wol van zichzelf geen bloemetjes geur heeft. Wol ruikt, zeker als het nat is, simpelweg naar schaap. Heel iets anders dan je met robijn fris-en-chemisch-fijn gewassen handdoeken. Scheutje wasverzachter er bij: heerlijk. Of het gezond en goed voor het milieu (en je machine) is, is een andere discussie. Voor onze wolletjes was je, als het goed is, met een zo natuurlijk mogelijk wasmiddel met lanoline. (Waarom lanoline voor onze wolletjes zo súper belangrijk is, lees je hier) deze heeft, meestal, Geen geur. Je kunt er voor kiezen om een paar druppeltjes etherische olie voor de geur toe te voegen, maar daar is ook zo’n beetje alles mee gezegd. Er bestaan overigens wel fancy wol wasmiddelen met geur, maar check altijd even of er ook echt lanoline in zit voordat je het bij je geliefde wolletjes in doet. Een schapengeurtje dus. Nu hoor ik sommige van jullie denken: Verbaasd mensen dit? Voor jou en mij klinkt het wellicht heel logisch, dat wol naar schaap ruikt, maar dat is het niet voor iedereen. Overigens is deze schapen geur, zodra je wolletjes weer droog zijn, als sneeuw voor de zon verdwenen. Dus: haal je je wol uit de was, en heb je het idee dat je schaap ruikt: dat klopt. Niks meer, niks minder.

JE WASMACHINE IS EEN EIKEL…

Een andere reden kan zijn, dat je wasmachine de boosdoener is. Velen van jullie (hoera voor de duurzame-keuze-mensen) wassen alle was op maximaal 30 graden. Val jij onder die categorie? Lekker bezig! Misschien heb je zelfs wel ons wasfilmpje bestudeerd of heb je aan den lijve ondervonden hoe ongelooflijk streng wij zijn.

Maar, beste lage-temperatuur-wassert. Reinig jij je wasmachine ook regelmatig? Veruit de meeste mensen kijken me aan, alsof ze het in Keulen horen donderen als ik dit zeg.

Ja, je wasmachine moet regelmatig gereinigd worden. Zo, pak m beet, eens in de 4 weken. Als het goed is, heeft je machine daar zelfs een speciaal programma voor.

Dit reinigen is ontzettend belangrijk, omdat er door het wassen bacteriën en zeepresten achterblijven. Deze ontwikkelen zich vervolgens tot een soort slijmerige substantie, die zich vetluis noemt. Voel voor de grap maar eens aan de rubbers van je machine. Dan begrijp je wat ik bedoel. En deze vetluis zorgt voor die typisch zurige en smerige geur aan je kleding. Deze kun je alleen verwijderen door je machine op een hoge temperatuur te reinigen. Ik mik altijd een halve fles natuurazijn èn een half pakje baking soda in de machine. Een blokje van je afwasmachine doet ook wonderen. En dan het reinigingsprogramma op 95 graden. Dat is niet alleen goed voor je machine (hij gaat beduidend langer mee) èn zorgt ervoor dat je was weer super fris is daarna.

Een lekkere vette plak onder je oksel.... 

Een andere reden voor het stinken voor de wolletjes kan je deo zijn. Velen van jullie kiezen voor een natuurlijke deo. Helemaal fantastisch. Maar, er zijn een heleboel natuurlijke deo’s op de markt die een beetje vettig zijn (ik noem verder geen namen, maar ze zitten vaak in een blikje, of in de vorm van een stick). Dit vettige gaat in de wol zitten, en dat krijg je er niet goed uit, omdat je je wol niet met een vetoplossend wasmiddel mag wassen, daarmee haal je namelijk de lanoline uit de wol, en je mag het niet heet wassen. Gevolg is, dat je een vette plak onder je oksel hebt, wat een waar pretpark is voor bacteriën: en dus geur. Ditzelfde geldt voor zogenaamde lanoline sprays en lanoline badjes. Deze maken je wolletjes vetter dan nodig, en zorgen voor viezige geurtjes. Chemische deo’s raden we ook af, omdat deze vaak heel agressief zijn en vol zitten met allemaal parfums. Wat niet alleen je wol beschadigd, maar ook gaat stinken. Wat we wèl adviseren is je oksels goed wassen, en nuud gebruiken. Je kunt ook zelf deo maken van baking soda. Maar alsjeblieft, zorg ervoor dat je daar geen vettige bende van maakt, want dan schiet je nog steeds je doel voorbij. Recepten voor het maken van deo op basis van baking soda zijn op het internet te vinden.

Zelf gebruiken wij NUUD en dat is een fantastisch spulletje.

Een andere reden voor het stinken van je wolletjes ben jij zelf.

Say what?!

Sommige mensen hebben nu eenmaal een sterkere lichaamsgeur dan de andere. Sommige mensen zweten meer dan andere, en ook je hormoonhuishouding of voeding kan een rol spelen. Daar kan helemaal niemand iets aan doen, en is vooral vervelend voor jezelf als je er last van hebt. Dus, “een half jaar je wolletjes niet wassen” kan ook gewoon niet het advies zijn wat bij jou past. Toen mijn puber puberzweet kreeg, waste ik zijn wolletjes ook meer dan ik mijn eigen wolletjes zou wassen. Dat is misschien niet perse super goed voor je wolletjes, maar als je het juiste wasmiddel gebruikt, dan kunnen ze daar heus wel tegen.

Het advies om je wolletjes niet of nauwelijks te wassen, zullen wij ALTIJD iedereen blijven adviseren. Maar jij bent groot en wijs genoeg om aan te voelen of dit voor jouw situatie ook geldt. Het is geen bindend advies: probeer uit wat voor jou werkt.

Mag ik nog even een misverstabd uit de wereld helpen?

Wol krimpt NIET door hitte. READ THAT AGAIN...

Wol krimpt alleen bij temperatuursverschillen. (en ook daar schreef ik al eens een blog over...)

Dat betekent dus, dat je wol zelfs kunt koken. Ja, dat lees je goed. KOKEN. Hoe je dat doet, zonder dat je je wolletjes verziekt? Simpel. Pak een grote pan. Vul deze met koud water uit de kraan. Doe je wolletjes in deze pan, en dompel ze lekker onder. Dan breng je langzaam het water aan de kook en laat je wolletjes met rust. Niet roeren, niet aanzitten. Laat het water ongeveer 5 min koken en zet je fornuis weer helemaal uit. Laat het water (en de wol) helemaal afkoelen. (Je zit er nog steeds niet aan). Als je wol en het water weer op kamertemperatuur is, mag je je wol uit de pan halen en het meeste water er voorzichtig uit deppen/wringen met gebruik van een handdoek. Hang je wolletjes als gewoonlijk op, en klaar is Kees. Dit is trouwens ook een super fijne tip als je last hebt van schimmelnagels en je je wollen sokken toch graag heet wilt wassen.

De kans dat je alle nare geurtjes in de wol hebt gemolesteerd is vrij groot.

Leuk verhaal Veer, maar dit werkt dus allemaal niet...

Werkt dit allemaal niet, en blijft je wol stinken: dan kan je conclusie ook zijn dat wol niks voor jou is, maar in 99% van de gevallen is dat met het opvolgen van ons advies en deze tips helemaal niet aan de orde. Pinky promise!

Ik zou zeggen: probeer het eens!

En, als je nog meer (was)tips hebt, wil je die dan laten weten? We zetten ze er met alle liefde bij!

Succes!

Liefs, je favoriete winkeljuf

Oh, en heb je zin om na het lezen van deze blog ook een REVIEW over ons te schrijven?

Dat kan HIER

(en daar krijg je behalve onze eeuwige dank, helemaal niks voor... Want wist je dat ht verboden is om korting in ruil voor een review te geven?)


Reacties (3)

gravatar
Ela
Geplaatst op 2023-09-04 18:23:47
Beste Vera, Dank je voor je blog ! wat is er een hoop te weten over het wassen van wol. Het voelt als dat ik nu echt helemaal op de hoogte ben. 80 % van je blog wist ik niet. Oh en overigens, heb ik altijd geleerd dat krimpen van wol door centrifugeren komt.....nooit geweten dat dat door temperatuur verschillen komt. Centrifugeren is natuurlijk sowieso uit den boze ! Dus, dank voor al je tips.
gravatar
Claudia
Geplaatst op 2023-08-28 19:55:14
Super leuke blog. Ik herken het, dat je eerst aan der geur van natte wol niet wennen. En heel eerlijk, dan heb ik liever wol-wasmiddel zonder geur. Ik had een keer eentje met meloengeur. Nou, dat gemengd met nat schaap is geen succes ;)

Maar hoe doe je dat "niet wassen" dan met wollen onderbroeken? Ook gewoon een dag of twee luchten? Ik heb nog niet gedurfd om dat te proberen.
gravatar
Truus
Geplaatst op 2023-08-28 14:33:02
Een TOP! bericht. Bedankt
gravatar
Anja
Geplaatst op 2023-08-18 12:40:26
Bedankt voor deze tips! Ik wist er wel iets van maar ben ook nog weer wijzer geworden.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »