Menu
EUR
" Ik heb een hele vreemde vraag....."

" Ik heb een hele vreemde vraag....."

Door: Vera Lenting Reacties: 0

Ik heb een hele rare vraag.....

Het is dinsdag ochtend, de winkel is zojuist geopend en wij zijn bezig met het aanvullen en opruimen van de winkel na een gezellig drukke zaterdag, als de telefoon gaat.

Ik neem enthousiast op en zeg: “ Natur-el goedemorgen, met Vera!”

Een stem aan de andere kant antwoordt: “ Hallo, met (laten we haar Judith noemen) Judith!” We worden dagelijks gebeld over allerhande zaken.  Vragen over pasvormen, geplaatste bestellingen, wasadviezen maar soms ook gewoon door een blije klant die ons even wil laten weten hoe bij die is met zijn of haar recente aankoop.

“ Ik heb een beetje een vreemde vraag” Vervolgt Judith. “ Hebben jullie daar even tijd voor?”

Ik, adrem als altijd, antwoord: “ Alleen als je vraag echt heel vreemd is, want voor saaie vragen, geef ik je even aan mijn collega!”. En ik knipoog naar Jana, die nieuwsgierig bij me is komen staan. Gelukkig kan Judith mijn flauwe grap wel waarderen, en moet een beetje lachen. “ Het is een vraag die jullie waarschijnlijk niet zo vaak krijgen, maar ik denk dat jullie me wel kunnen helpen.” Inmiddels kan ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en zeg haar, dat ik benieuwd ben wat ik voor haar kan doen”.

“Ik zoek kleding, die ik aan kan op de dag van mijn uitvaart, en dan bedoel ik dus, als ik er niet meer ben en dus zelf begraven word.”

Ik heb inmiddels een beetje spijt van mijn joligheid in het begin van ons gesprek, want dit is inderdaad niet zomaar een vraag. Ook niet raar of gek trouwens, maar wel een intieme en ook mooie vraag. Want dat deze klant op haar laatste dag hier op aarde, graag door ons aangekleed wil worden, is echt een enorme eer.Ze vervolgt: “ Ik ben nog niet van plan om dood te gaan hoor!

Maar ik wil graag op een natuurbegraafplaats worden begraven en daar is het belangrijk dat de kleding aan bepaalde voorwaarden voldoet, en ik hoop dat jullie mij daaraan kunnen helpen.”

Ik had inderdaad wel eens over de mogelijkheid om op een natuurbegraafplaats begraven te worden, gehoord. Sterker nog, de man van mijn nicht heeft zelf een natuurbegraafplaats in Groningen (https://www.natuurbegraafplaatslaude.nl/) .

Omdat ik zelf nog niet perse van plan was om dood te gaan, heb ik me hier, gek genoeg, nog niet echt in verdiept. Iets voor later. Of iets, wat ik het liefst nog een beetje wil uitstellen. Al heb ik al wel precies bedacht, welke liedjes er gedraaid moeten worden, en dat witte bloemen absoluut niet welkom zijn. Liever ook niet allemaal in het zwart komen, ik hoop dat iedereen iets aantrekt wat hij/zij ook aan zou trekken naar het feestje van het jaar… Kleurrijk en vrolijk: precies zoals ik probeer mijn leven te leven…

Ik vraag haar, of ze me wil vertellen welke kledingvoorschriften er gelden op de natuurbegraafplaats van haar keuze.

Ze somt op: geen synthetische stoffen, geen (plastic) ritsen of knopen, geen klittenband, geen accessoires van niet (natuurlijke) verteerbare materialen, bij voorkeur kleding die niet geverfd is met chemische verfstoffen en geen schoenen met plastic zolen.

Terwijl zij haar lijstje opsomt, laat ik onze collectie door mijn hoofd rollen. Sommige items vallen af, wegens een klein aandeel elasthan, of door het gebruik van ritsen of knopen van kunststof. Maar ik besef me, dat eigenlijk verreweg de meeste items juist wel geschikt zouden zijn voor deze vrouw. Omdat wij eigenlijk bij het uitzoeken van onze collectie, al direct rekening houden met het feit, dat onze kleding zo natuurlijk mogelijk moet zijn. Want dat draagt gewoon het fijnst.

Niet alleen omdat het gebruik van (veel) kunststof helemaal niet zo duurzaam is, (lees hiervoor mijn blog over microplastics en gerecycled polyester) maar ook omdat de meeste mensen eigenlijk helemaal niet zo graag van die zweterige niet-niet-zo-natuurlijke stoffen willen dragen. Al heeft niet iedereen gelijk door, dat dat de reden is waarom je dat ene item toch minder graag draagt dan diegene die wel van natuurlijke materialen zijn.

Ik was dan ook super blij, dat ik Judith met een gerust hart kon vragen om eens langs te komen, zodat ze naar hartenlust kan neuzen in onze collectie, om daar haar uitvaart-outfit helemaal uit te zoeken…..

Een paar dagen later gaat de deur open, en daar staat ze: “ Ja, ik had een paar dagen geleden gebeld, met een rare vraag, maar ik weet even niet of ik nou jou, of iemand anders aan de lijn had”. Toevallig staat Roos in de winkel, en zij wist direct wie ze was, omdat zij op de hoogte was van het telefoongesprek (Geen zorgen, we evalueren heus niet alle telefoongesprekken, maar de bijzondere of belangrijke gesprekken wèl en in die categorie viel deze :-) )

We hebben Judith een fantastische duurzame en puur natuurlijke outfit laten uitzoeken… Die niet alleen helemaal voldeed aan haar smaak “Eigenlijk zou ik het nu al moeten dragen, en niet alleen dàn” maar ook helemaal geschikt was, om in begraven te worden… Het was echt een enorme eer om dit samen met haar te mogen doen. Ondertussen hebben we deze vraag al vaker gehad en hebben we meerdere klanten kunnen helpen.

Ook opende het gesprek dat zo jolig begon, en eindigde in een heel bijzondere ontmoeting in de winkel, mijn eigen ogen. Want, als je wordt begraven blijk je eigenlijk een enorme ecologische voetafdruk achter te laten. Wist jij bijvoorbeeld dat zelfs houten kisten, de gelakte in het bijzonder, heel slecht voor onze aarde zijn? Het duurt jaren en jaren voordat deze helemaal zijn “vergaan”. En dan hebben we het nog niet eens over de (synthetische) kleding die ook onze grond in gaat. Grappig genoeg had ik daar nooit zo over nagedacht, en ben ik me hier meer in meer in gaan verdiepen.

Wist je dat er tegenwoordig kisten (en urnen) zijn die de natuur juist verrijken, in plaats van vervuilen?

Het start-up bedrijf LOOP, opgezet door een paar jonge wetenschappelijke wereldverbeteraars die zich in deze materie hebben vastgebeten, maakt “levende doodskisten” van schimmel. Zij vinden dat we tijdens het leven nemen van de natuur, en vinden het logisch, dat als we er niet meer zijn iets teruggeven aan de natuur. Een geweldige gedachte!

Nieuwsgierig? Check hier hun website! https://loop-biotech.com/nl/

Wist je trouwens dat er in Nederland al een heel aantal natuurbegraafplaatsten bestaan?

Een handig overzicht van alle plekken vind je hier: https://www.allenatuurbegraafplaatsen.nl

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen doen? Bel ons dan, geen vraag is te gek! Of kom langs, we helpen je graag!

Liefs,

Jullie favoriete winkeljuf

Vera

 


Reacties (0)

gravatar
Nanda Ziere
Geplaatst op 2023-08-01 17:29:49
Geraakt je blog gelezen. Wij zijn het Veluwse Zwerfpad aan het lopen en gisteren liepen we, in de regen, over de indrukwekkende Koningsakker, ook een echt heel bijzondere natuurbegraafplaats: https://www.natuurbegraafplaatskoningsakker.nl/
Dank voor deze blog. Wat je schrijft samen met mijn ervaring van gisteren zetten me weer aan het denken
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »