Menu
EUR
GERECYCLEDE polyester is GREENWASHING (en bullshit...)

GERECYCLEDE polyester is GREENWASHING (en bullshit...)

Door: Vera Lenting Reacties: 1

DUURZAME JAS VAN GERECYCLEDE POLYESTER.....

Ben je helemaal gek geworden?

Oke, ik val maar meteen met de deur in huis, want ik weet wat je denkt. Vera! Polyester? Bij jou in de winkel? Ja, ik moet er zelf ook een beetje aan wennen nog geloof ik. Ik ben namelijk een absolute " polyester komt er bij niet in-persoon" Juist omdat ik weet, dat er op het gebied van polyester nogal wat greenwashing plaatsvindt. Daarbij moet ik standaard de spellingscontrole over mijn tekst laten gaan, omdat ik serieus niet eens weet hoe je het schrijft.... Toen Yvonne van Lanius dus tegen me zei: "Veer, deze jassen zijn eigenlijk echt onmisbaar in je winkel, want deze jas heeft wèl een goed verhaal", besloot ik pas te luisteren. Want had ik je al eens verteld dat ik eigenwijs ben? Ik ben eigenwijs. Heul erg. 

GREENWASHING & POLYESTER

Toen ik hoorde hoe het met gerecyclede polyester (wat je inmiddels bijna overal kunt kopen) zit, kreeg ik spontaan buikpijn. Er schijnen dus complete fabrieken te staan in China, waar pet flessen worden geproduceerd, die (en nou komt het) speciaal voor het maken van polyester kleding worden geproduceerd. De flessen worden ONGEBRUIKT weer omgesmolten tot een textielvezel, en daarmee mogen merken het omschrijven of labelen onder het mom: gerecycled polyester: Lekker duurzaam... En daar is dan geen woord van gelogen. Maar, dit is bizar toch? 

Lees dit nog eens: "Ongebruikte flessen omsmelten tot kleding. Zodat de merken (en winkels) mogen zeggen dat het duurzaam is." Wat een giller. 

Maar hoe zit dat dan met deze jassen?  

Dit zegt Lanius er zelf over:

"Polyester is bij LANIUS zeer zorgvuldig geselecteerd en alleen gerecycled. Tijdens het recyclingproces worden eventuele polyester resten van de garen- en weefselproductie verzameld, afgebroken tot een hoogwaardige grondstof en gebruikt voor nieuw garen. Het gebruik van gerecyclede vezels beschermt de beperkte hulpbron olie en ons milieu. Dit artikel is gecertificeerd door de Global Recycled Standard (GRS), 's werelds toonaangevende standaard voor textiel gemaakt van gerecyclede materialen. Het garandeert minimaal 50% gerecyclede materialen, hoge milieueisen in de gehele textielproductieketen en uitgebreide sociale criteria."

Mooi verhaal, lekker kort ook....

Nu hoor ik je denken: mooi verhaal, maar het is 50% gerecycled. En ja, ik geef je daar helemaal gelijk in. Er is nog een hoop te winnen, en ze zijn er nog niet voor 100%. Voor mij is in dit verhaal ook belangrijk dat het onder de juiste faire omstandigheden, èn dat het c02 neutraal geproduceerd wordt. Dus: is dit een compleet goed verhaal? Nee, dat is het niet, maar het is 100% beter dan het schijnbaar duurzame onzin verhaal, dat de meeste merken ons proberen wijs te maken. En, deze jassen zitten zalig (en dat zegt een natuurlijke-materialen-addict), ik heb het zelf namelijk uitgebreid getest.

Nu weet je het verhaal, waarom en hoe deze jassen bij ons in de winkel terecht zijn gekomen, en kun je op basis daarvan je eigen weloverwogen keuze maken. (Ik zou voor deze lange gaan als ik jou was ;-)

Hoe kijk jij tegen gerecyclede polyester aan?

laat het ons weten in de reacties 

Liefs,

Je favoriete winkeljuf


Reacties (1)

gravatar
Evelien
Geplaatst op 2022-12-18 22:31:31
Naar mijn idee is dit niet gezond voor je lijf. In petflessen zit een enorme hoeveelheid bpa’s. Die wil je niet in je drinken maar ook niet op je huid. Grootste orgaan van ons lichaam dat ook ademt. Maw ook de bpa’s komen in je lichaam. Lijkt mij niet fijn eerlijk gezegd… Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »