GERECYCLEDE POLYESTHER is GREENWASHING (En bullshit)

DUURZAME JAS VAN GERECYCLEDE POLYESTER.....

Ben je helemaal gek geworden?

Oke, ik val maar meteen met de deur in huis, want ik weet wat je denkt. Vera! Polyester? Bij jou in de winkel? Ja, ik moet er zelf ook een beetje aan wennen nog geloof ik. Ik ben namelijk een absolute " polyester komt er bij niet in-persoon" Juist omdat ik weet, dat er op het gebied van polyester nogal wat greenwashing plaatsvindt. Daarbij moet ik standaard de spellingscontrole over mijn tekst laten gaan, omdat ik serieus niet eens weet hoe je het schrijft.... Toen Yvonne van Lanius dus tegen me zei: "Veer, deze jassen zijn eigenlijk echt onmisbaar in je winkel, want deze jas heeft wèl een goed verhaal", besloot ik pas te luisteren. Want had ik je al eens verteld dat ik eigenwijs ben? Ik ben eigenwijs. Heul erg. 

GREENWASHING & POLYESTER

Toen ik hoorde hoe het met gerecyclede polyester (wat je inmiddels bijna overal kunt kopen) zit, kreeg ik spontaan buikpijn. Er schijnen dus complete fabrieken te staan in China, waar pet flessen worden geproduceerd, die (en nou komt het) speciaal voor het maken van polyester kleding worden geproduceerd. De flessen worden ONGEBRUIKT weer omgesmolten tot een textielvezel, en daarmee mogen merken het omschrijven of labelen onder het mom: gerecycled polyester: Lekker duurzaam... En daar is dan geen woord van gelogen. Maar, dit is bizar toch? 

Lees dit nog eens: "Ongebruikte flessen omsmelten tot kleding. Zodat de merken (en winkels) mogen zeggen dat het duurzaam is." Wat een giller. 

Maar hoe zit dat dan met deze jassen?  

Dit zegt Lanius er zelf over:

"Polyester is bij LANIUS zeer zorgvuldig geselecteerd en alleen gerecycled. Tijdens het recyclingproces worden eventuele polyester resten van de garen- en weefselproductie verzameld, afgebroken tot een hoogwaardige grondstof en gebruikt voor nieuw garen. Het gebruik van gerecyclede vezels beschermt de beperkte hulpbron olie en ons milieu. Dit artikel is gecertificeerd door de Global Recycled Standard (GRS), 's werelds toonaangevende standaard voor textiel gemaakt van gerecyclede materialen. Het garandeert minimaal 50% gerecyclede materialen, hoge milieueisen in de gehele textielproductieketen en uitgebreide sociale criteria."

Mooi verhaal, lekker kort ook....

Nu hoor ik je denken: mooi verhaal, maar het is 50% gerecycled. En ja, ik geef je daar helemaal gelijk in. Er is nog een hoop te winnen, en ze zijn er nog niet voor 100%. Voor mij is in dit verhaal ook belangrijk dat het onder de juiste faire omstandigheden, èn dat het c02 neutraal geproduceerd wordt. Dus: is dit een compleet goed verhaal? Nee, dat is het niet, maar het is 100% beter dan het schijnbaar duurzame onzin verhaal, dat de meeste merken ons proberen wijs te maken. En, deze jassen zitten zalig (en dat zegt een natuurlijke-materialen-addict), ik heb het zelf namelijk uitgebreid getest.

Nu weet je het verhaal, waarom en hoe deze jassen bij ons in de winkel terecht zijn gekomen, en kun je op basis daarvan je eigen weloverwogen keuze maken. (Ik zou voor deze lange gaan als ik jou was ;-)

Hoe kijk jij tegen gerecyclede polyester aan?

laat het ons weten in de reacties 

Liefs,

Je favoriete winkeljuf

Reacties
j
16 Oct 2022
Jantien
Ik ben gewoon tegen polyester, 100% tegen. Polyester = microplastic in het milieu. Wie wil dat nou? Voor gerecycled polyester geldt dat nog extra.
Dus, waarom zou je?
Sowieso gaan consumeren en duurzaamheid slecht samen, dus mensen, koop vooral geen nieuwe jas! Koop desnoods een oude! Of koop een schaap.
l
08 Oct 2022
Lydia
Lastige kwestie. Polyester als eindproduct heeft heel veel pro’s maar blijft in microplastics als afval onvermijdelijk. Nieuwe petflessen produceren om ze te vermalen om polyester als eindproduct te produceren klinkt wel heel raar maar die chinezen doen wel meer rare dingen. Het zou me niets verbazen en is in zekere zin duurzamer dan gebruikt plastic recyclen vanwege het 100% schone granulaat en een deel van het proces, import van afval, afvalscheiding en reiniging (dus waterbesparend), overslaan. De insteek zal eerder kostenbesparing dan verduurzaming en milieubewust zijn.

Helemaal goed kan kennelijk niet wbt duurzaam. onderbuikgevoel de eerlijkste graadmeter denk ik.

En je bozigheid valt best mee hoor
i
07 Oct 2022
Ink van der Lee
Ik ben erg op mijn hoede, net als jij! Persoonlijk vind ik polyester gewoon niet fijn dragen maar wil wel mijn steentje bijdragen aan een groener leven. Zo koop ik in Zweden jassen waar de vulling aantoonbaar in eigen fabrieken is gerecycled zonder Chinese onzin, en zou ik bij jou het ook aandurven het te kopen omdat jij tot voorbíj het gaatje uitzoekt of het echt duurzaam is. Wol blijft altijd mijn favoriet maar een jas gevuld met gerecyclede flessen of geshredde kleding vind ik een goed alternatief. Maar: zolang ik zeker weet dat ik niet word gefopt. Want tegenwoordig is alles opeens groen en als ik dan naar de lage prijs kijk, denk ik: geloof ik niet. Daar is deze Rotterdammert ook te wantrouwend voor ;)
Laat een reactie achter